Trouwtips

Valkuilen of gewoon een tip om deze te voorkomen!

Wij hebben er een paar van de meest voorkomende valkuilen tijdens het plannen van je bruiloft uitgezocht, zodat je deze vervelende missers kunt voorkomen. Want een  gewaarschuwde bruid telt voor tien!

1. Waar gaat het eigenlijk allemaal om?

Stel je voor: je komt thuis van je werk. Het was een drukke, vervelende dag, maar je moet écht aan de slag met het organiseren van jullie huwelijk. Je vindt je geliefde aanstaande op de bank waar hij zit bij te komen van ook “zo’n” dag en de urgentie van het plannen op dat moment niet inziet.  Of jij wilt  trouwen in een koets, terwijl je verloofde zijn zinnen heeft gezet op een Ferrari.

Oplossing:

Het is in dit soort situaties normaal dat de gemoederen hoog oplopen, maar onthoud: de trouwdag is een uiting van jullie liefde voor elkaar en die liefde moet dan ook centraal staan! Sluit dus compromissen. Als je niet bereid bent af en toe water bij de wijn te doen, komt die droombruiloft zoals jij hem in je hoofd hebt er sowieso ook niet.  Stel je zijn gezicht eens voor wanneer hij in zijn “droom” (Ferrari) zijn liefste droom (jij dus) mag ophalen!!!

2. Vergeet de bruidegom niet!

Sommige vrouwen zijn geneigd om in de ik-vorm te praten als ze het hebben over (het plannen van) de bruiloft. Toegegeven, de mannen die van jongs af aan al dromen over hun bruiloft zijn, uitzonderingen daargelaten, op één hand te tellen.

Oplossing:

Het wil echter niet zeggen dat het de aanstaande bruidegom helemaal niets uitmaakt hoe de trouwdag eruit ziet! Natuurlijk is het normaal als één van jullie wat meer het voortouw neemt, maar informeer ook eens naar de wensen van de ander. Maak een “Moodboard” samen of ieder voor zich dan zie je gelijk wat voor ieder van jullie belangrijk is.

3. Neem tijd voor het uitzoeken van de trouwkleding

De trouwjurk is een belangrijk item voor de aanstaande bruid. Neem daarom ruim de tijd om je droomjurk uit te kiezen. Verdiep je in wat je mooi vindt en neem de tijd verschillende jurken te passen. Het zou zonde zijn als je door tijdsgebrek voor een jurk moest kiezen waarin je je niet de allermooiste voelt!

Oplossing:

Waarom moet je extra tijd uittrekken voor het kopen van een trouwpak en een trouwjurk? Zowel de trouwjurk als het trouwpak moeten vaak net even worden vermaakt, de mouwen zijn te lang of de broekspijpen moeten worden ingekort. Begin daarom ruim van tevoren met het uitzoeken van de bruidskleding. Informeer vooraf naar de levertijd en zorg dat je op tijd bestelt. Laat die pas-sessies maar komen, jij gaat zonder stress in je trouwjurk en hij in zijn pak!

4. Het weer op je trouwdag

Tsja, je woont nu eenmaal in Nederland, dus tenzij je in het buitenland gaat trouwen, zul je rekening moeten houden met het weer. Met gemiddeld 13-19 regendagen per maand is de kans aanwezig dat het gaat regenen. Houd daarom rekening met alle scenario’s, zeker als je in de herfst of in de winter trouwt.

Oplossing:

Informeer bijvoorbeeld of er een verwarming in de trouwauto zit. Het zou toch zonde zijn als je zit te vernikkelen in een oldtimer! Meestal zijn er wel plaids o.i.d. aanwezig in de trouwauto. Zorg anders zelf dat ze aanwezig zijn. Ook leuk voor je foto’s buiten!  Stel dat jullie voor een buitenlocatie hebben gekozen dan is het handig te informeren of er uitgeweken kan worden naar b.v. een binnenlocatie indien het weer dit niet toelaat.

Bedenk wel dat het weer niet het belangrijkste is op jullie trouwdag: het wordt sowieso een mooie dag en het is wat jullie er zelf van maken! Regent het? Maak van dit ‘nadeel’ een voordeel: maak superleuke foto’s in de regen met paraplu en kaplaarzen, schuil met z’n allen onder een partytent… Juist dit soort momenten maken een trouwdag onvergetelijk!

5. Budget voor jullie bruiloft

Het is allemaal leuk: de ijssculptuur, champagnefontein, desserttafel en de speciaal voor jullie ontworpen bruidstaart. Maar is het ook realistisch?

Oplossing:

Je kunt alles wel willen, maar soms zul je met iets minder genoegen moeten nemen. Stel daarom bij de start van de bruiloftsplanning het budget vast. Wat willen jullie maximaal uitgeven aan de grote dag? Door te beginnen bij het budget voorkom je dat jullie meer uitgeven dan jullie kunnen missen. Want je zou niet de eerste bruid zijn die door haar knieën gaat (veel meer geld uitgeeft dan gepland) bij het uitkiezen van haar droomjurk!!  Ga dus niet meteen enthousiast alles boeken en vastleggen, maar doe eerst research en reken uit wat je maximaal aan iets wilt en kunt uitgeven. Misschien kun je jullie ceremoniemeester vragen het budget voor jullie te bewaken.

6. Check, check, dubbelcheck!

Leveranciers zijn mensen, dus maken ze af en toe fouten. Afspraken die niet in de agenda zijn beland, dubbele boekingen of niet leverbare producten komen helaas voor.

Oplossing:

Het is verstandig om een paar weken voor jullie trouwdag nog even contact op te nemen met de leveranciers, bedrijven en locaties die meewerken aan jullie bruiloft. Is alles in orde? Zijn er geen problemen?

Daarnaast is het heel gebruikelijk om een leverancierslijst op te stellen. Op deze lijst vermeld je de telefoonnummers (ook 06-nummers!) van alle leveranciers die meewerken aan je bruiloft. Deze lijst overhandig je aan de ceremoniemeester, zodat deze in geval van nood snel de desbetreffende leverancier kan bereiken.

7. Trouwplanning

We begrijpen dat je niet kunt wachten om je trouwjurk uit te zoeken en samen met je aanstaande graag alle juweliers wilt bezoeken op zoek naar de perfecte trouwringen.

Oplossing:

Om te voorkomen dat je als een kip zonder kop gaat organiseren zonder het overzicht te bewaren, kun je beter een planning maken met daarin wanneer wat geregeld moet worden. De belangrijkste dingen staan daarin uiteraard bovenaan, zoals het vaststellen van de datum en vastleggen van de locaties en fotograaf. Maak een “to do” lijst met data.

Maak een tijdsindeling voor de trouwdag

Voor de tijdsindeling op jullie trouwdag zelf, is een draaiboek een onmisbaar document. In zo’n draaiboek neem je werkelijk alle details op, hoe klein en on-logisch ze ook lijken. Het voordeel van een draaiboek is dat iedereen precies weet wat er van hem of haar verwacht wordt en wanneer.

Na de bruiloft

Iedereen heeft weleens van voorpret gehoord. Maar napret? Toch zul je moeten bedenken wat er na jullie trouwdag moet gebeuren. Brengen jullie de nacht in een hotel door en moet er nog ingecheckt worden? Vraag dan aan een gast of hij deze taak op zich wil nemen.

Overnachten jullie op een andere locatie dan de feestlocatie? Vaak ben je gekomen met speciaal trouwvervoer voor een dag. Het is dan belangrijk om vervoer te regelen naar het hotel. Laat iemand bijvoorbeeld alvast jullie ‘gewone’ auto bij het hotel zetten! Gaan jullie de dag erna op huwelijksreis? Zorg dat de koffers ook in de bruidssuite worden neergezet! Hoe komen jullie weer thuis of op het vliegveld? Allemaal praktische zaken die het best vooraf geregeld kunnen worden, zodat je op het moment zelf precies weet wat je moet doen.

8. Formaliteiten

Een huwelijk is een plechtige aangelegenheid en er zitten daarom nogal wat regels aan een officieel huwelijk. Vergeet daarom niet alle formaliteiten te regelen.

Wat moet je regelen?

  • Ga in ondertrouw!, Doe je dit niet? dan kan het huwelijk niet doorgaan.
  • Lever een lijst met getuigen (incl. kopie paspoort) in bij de gemeente.
  • Heb je al nagedacht over een eventuele naamsverandering?

Trouwen jullie in gemeenschap van goederen of willen jullie huwelijksvoorwaarden (notaris) opstellen? Houd hier rekening mee in jullie planning, want het opstellen van een huwelijkscontract kan nogal wat tijd in beslag nemen.

9. Beauty valkuilen

Vlak voor je bruiloft voor de eerste keer een schoonheidsspecialist bezoeken of je haar de dag van tevoren een nieuw kleurtje geven: geen goed idee! Last minute schoonheidsbehandelingen kunnen op een teleurstelling uitlopen. Denk hierbij aan eruit zien als een gevlekte wortel terwijl je hoopte op een zomers kleurtje of droog en dof haar terwijl je hoopte op mooie glanzende lokken… Zie je het voor je? Dat gaat jou dus niet gebeuren!

Oplossing:

Je kent jezelf, je huid en je haar het allerbeste zelf! Ga niet kort van te voren experimenteren met allerlei huid en haarverzorging. Een andere kleur in je haar, heel leuk!!! maar probeer dat echt ruim van te voren. Je wilt toch over 10 jaar nog steeds heel gelukkig naar jezelf kijken op de foto’s?

Afvallen voor je bruiloft?

Wil je die paar kilo’s voor de bruiloft echt kwijt? Ga dan niet voor een crashdieet. Voor het beste, mooiste en gezondste resultaat kun je beter een lange termijn dieet volgen. Gebruik de dagen voor de bruiloft om te relaxen en de laatste dingen voor je bruiloft te doen. Met de juiste voeding kun je ook al veel bereiken en je mooi en gezond eten.

Tot slot

Dit artikel is natuurlijk niet bedoeld om je te wijzen op dingen waar je je anders helemaal geen zorgen om had gemaakt. Veel van deze dingen zullen echt niet fout gaan, zeker niet nu je erop voorbereid bent! Gaat er toch iets fout? Probeer erom te lachen en ga er flexibel mee om.

Hakuna matata, oftewel: Geen zorgen

Komt de bruidstaart bijvoorbeeld niet opdagen? Haal er een bij een supermarkt en je zult merken dat deze taart ook goed zal smaken! Op het moment zelf is het waarschijnlijk niet leuk, maar over een aantal jaar zal het een leuke anekdote zijn. ‘Weet je nog, dat we in de koets/Ferrari langs de bakker reden om een nieuwe taart te halen?’ Wat er ook gebeurt: jullie dag wordt hoe dan ook onvergetelijk!

De allerbelangrijkste tip die we jullie mee willen geven is en blijft!!! “geniet van elk moment” het is zo snel alweer een mooie herinnering!!!